Peer support: gebruik je netwerk om te leren!

In deze flitsende tijden worden niet alleen de medewerkers bij VDAB, maar in alle bedrijven geconfronteerd of erger nog, overladen met nieuwe informatie. Nieuwe objectieven behalen is één ding, maar we worden in feite de hele werkdag door getriggerd door mails, communities, documenten op Google Drive , posts op verschillende social media.  Je zou voor minder de moed verliezen en burn-out ligt bij velen op de loer…

Het gaat snel en we kunnen niet meer anders dan een leven lang leren. Als je alle informatie systematisch doorneemt en alle opleidingen die je moet volgen ernstig neemt, dan kost dat heel veel energie.

De meest recente cursus voor onze werknemers duurt 45′, zag ik. Mijn hart stond stil! Dat is veel te lang voor onze gemiddelde werknemer. Wie heeft er in de dagelijkse hektiek op de werkvloer nog 45′ tijd voor een cursus?

peer support

 

Het kan eenvoudiger en sneller, met veel efficiënter resultaat. Om te leren hebben we niet altijd een opleiding buitenshuis nodig, of een online cursus. We hebben toch elkaar? Geef mij maar peer support, ondersteuning van en voor gelijken,  collega’s dus. 

 

shutterstock_1039675288

tips

 1. Voorzie in iedere meeting  tijd waar medewerkers aan elkaar cases kunnen voorleggen, vragen kunnen stellen na het doornemen van een online cursus. Of presenteer een case en laat mensen erover brainstormen. Of… waarom niet per maand een succesverhaal op de agenda zetten?
 2. Creëer niet alleen een Topteam voor Werk in je eigen Werkwinkel, Competentiecentrum of afdeling, maar zoek ook  naar contacten buiten je eigen werksfeer.
  • Zoek contact  met andere collega’s via social media. Velen zitten op Facebook. Hou je dat liever voor je privécontacten? Herontdek Google + of werk aan je profiel in LinkedIn.
  • Nodig collega’s uit voor een videogesprek in Google Meets – vroeger hangout – ook al ken je hen niet (goed).  Vraag of ze even tijd voor je willen maken. Vertel hen hoe je aan hun naam gekomen bent, vertel wat je vraag of bekommernis is. Durf je niet? De meeste van onze collega’s zijn erg hulpvaardig – anders kies je toch niet voor een contactjob als de onze?
  • Heb je iemand leren kennen via een workshop, of ergens anders buiten je werkplek, neem dan achteraf weer contact op. Gebruik ook hier de sociale media.
  • Blog! Vertel over je ervaringen, zelfs succesverhalen met onze klanten, over een opleiding die je volgde, een standpunt waar je (niet) achter staat. Wedden dat mensen zich erin gaan herkennen? Er moed uit gaan putten? Vragen gaan stellen? Jouw advies kunnen geven?
 3. Bouw een netwerk uit buiten je eigen organisatie. Ik ben daar vorig jaar mee gestart in een Working Out Loud-group met de circle guides van John Stepper. Man, wat een wereld is er daar voor me opengegaan!
 4. Verminder je e-mailgedrag drastisch en leer communiceren bijvoorbeeld met Slack. De dienst productontwikkeling bij online leren werkt er al een tijdje mee. Een pàk efficiënter en sneller omdat je meteen in een groep heel transparant communiceert. Geen mails meer nodig.

slackNetwerken dus om te leren en bij te blijven, niet alleen workshops en online leermateriaal.

De simpelste tip…

coffee break

 

Denk niet meteen dat die babbelaars aan de koffieautomaat veel tijd verliezen. Integendeel, zet er een partytafel of een sofa bij, zodat mensen op een rustige manier advies kunnen vragen aan elkaar of vertellen over werksituaties. Krachtige leermomenten…

Wat ons online leermateriaal voor onze werknemers betreft: Hoe scherper de doelstelling die we willen bereiken, hoe scherper de inhoud. En hoe bondiger de cursus, hoe groter de impact op de prestaties van de werknemer! Ik geloof in microleren, maar dat is voor een volgende blogpost.

Grtz

Annemie

 

 

 

Een gedachte over “Peer support: gebruik je netwerk om te leren!

 1. Pingback: Netwerken met Working Out Loud – Learning_technologies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s